Sfaturi Utile

Sfaturi Utile

  • La tunderea gazonului  nu trebuie sa taiem mai mult de o treime din inaltimea totala, altfel putem dauna gazonului. Daca am neglijat tunderea, atunci este recomandat ca sa coboram treptat inaltimea de taiere, pana ce ajungem la cea obisnuita.Tunderea prea joasa are ca efecte aparitia golurilor si deteriorarea uniformitatii gazonului, slabirea rezistentei plantelor si a ritmului de crestere.
  • Udatul gazonului este o lucrare foarte importanta avand in vedere rolul complex pe care il indeplineste apa in viata plantelor. Frecventa udarilor si cantitatile de apa se efectueaza astfel incat solul sa fie mentinut permanent reavan pe adancimea de 10 cm. Poti incerca in trei moduri sa afli daca e momentul sa-l uzi: gauresti pamantul cu o surubelnita si intra greu, iarba capata o nuanta albastruie, urmele de talpi raman vizibile pe pamant.
  • Aerarea gazonului este operatiunea care se executa in scopul creerii unor conditii optime pentru accesul aerului la nivelul radacinii plantelor si pentru eliminarea uscaturii din gazon. Se executa mecanizat, cu o masina speciala, primavara si ocazional, toamna, dupa o vara foarte calduroasa. Imediat dupa aerarea gazonului, atat primavara cat si toamna se aplica un fertilizant adecvat.
  • Combaterea bolilor si daunatorilor la gazon: majoritatea bolilor de gazon sunt cauzate de ciuperci si pot fi controlate prin tratamente fitosanitare cu fungicide. Una dintre cele mai cunoscute boli este putregaiul cenusiu, care apare dupa topirea zapezilor din iarna sau datorita excesului de umezeala din primavara. Se combate prin stropiri preventive si curative, folosind fungicide sistemice si de contact. Daunatorii cei mai periculosi pentru gazon sunt afidele, acarienii, viermii sarma. Impotriva acestora se fac tratamente preventive si curative, de cate ori este necesar, cu produse sistemice.
  • Excesul de apă, fertilizant sau erbicid pot distruge și cel mai sănătos gazon.